OŘÍŠKOVÁ BÁBOVKA

MOUČKOVÝ CUKR
VANILKOVÝ CUKR
POLOHRUBÁ MOUKA
3 VEJCE - BIO nebo domácí
KAKAO
OLEJ
SÓJOVÉ MLÉKO
PRÁŠEK DO PEČIVA
nastrouhané či mleté OŘÍŠKY - lískové nebo vlašské


- zvlášť žloutky a bílky
- do misky žloutky + 1 a půl hrnku cukru + vanilkový cukr - třeme

- pak přidáme 240 ml oleje
+ 4 vrchovaté lžíce mletých oříšků
+ malá špetka soli

- zvlášť do misky 1,5 vrchovatého hrnku polohrubé mouky (mělo by jí být o trochu více než cukru) + 3/4 prášku do pečiva

- do 3/4 hrnku nalít vlažné mléko (ohřát na chvíli do kastrůlku)

- do misky s utřenou směsí vlijeme půlku mléka a vsypeme půlku mouky, mícháme, pak druhou půlku mléka i mouky (aby se nedělaly pucky)
- do směsi pak vmícháme našlehané bílky

- formu vymazat olejem, vysypat hrubou moukou (nebo krupičkou), i uprostřed do výšky - předehřát troubu na 200°C
- nalijeme tam půlku těsta, do druhé vmícháme 1 vrchovatou lžíci kakaa a opatrně vlijeme doprostřed formy tak, aby se kakao drželo uvnitř, ne u okrajů (lépe to pak vypadá)

- péct 5 minut na 200°C, pak asi 40-45 minut na 175°C
- musí se odchlipovat od okrajů formy - spodek může být i připečenější

Komentáře