CERTIFIKÁTY HCS/HHPS A VEGAN


Tento obrázek je dle mě docela výstižný, vypůjčila jsem si ho od ethicalelephant.
Ideálním případem kosmetiky a drogerie je pro mne ta, která na sobě nese certifikáty "HCS/HHPS" a zároveň "Vegan". HCS/HHPS je důvěryhodnější - je tam větší kontrola a tedy i jistota, že výrobky takto označené určitě nebyly testovány na zvířatech. Nicméně HCS/HHPS je certifikát jen na netestování na zvířatech, nezaručuje tedy automaticky veganské složení (v některých výrobcích takto označených se tedy může nacházet např. včelí vosk, mléko, med etc., to je třeba kontrolovat - ale určitě by se tam nemělo nacházet např. sádlo, tedy vegetariánské složení by to, dle mých informací, zaručovat mělo).

Ve zkratce, "HCS/HHPS" zaručuje 100% netestování na zvířatech, "Vegan" zaručuje veganské složení. Ideální je tedy jejich kombinace, či případně certifikát HCS a jasně dohledatelné veganské složení.



Logo Humane Cosmetic Standard (králík skákající mezi hvězdami) značí, že společnost netestuje výrobek ani jeho složky na zvířatech, nikde na světě a pro jakýkoli trh, tedy ani takové testy nezadává třetím stranám. Např. firmy, které prodávají své výrobky v Číně, se v současné době testování na zvířatech nevyhnou, protože čínské úřady testy na zvířatech vyžadují. Společnosti, které chtějí mít HCS, se proto musí tohoto významného trhu vzdát. Velice přísné standardy pro získání a používání tohoto loga byly vytvořeny mezinárodní koalicí organizací na ochranu zvířat z Evropy a Severní Ameriky. Pro získání certifikátu HCS musí výrobce kosmetiky zajistit, že nepodporuje testování na zvířatech v žádném článku svého dodavatelského řetězce, aby tak spotřebitelům umožnil vybrat si výrobky skutečně eticky přijatelné. Tento certifikát je považován za jediný naprosto spolehlivý, co se netestování na zvířatech týče. Společnosti s HCS musí podstupovat pravidelný audit, který ověřuje, že na žádném stupni výroby nedochází k testování na zvířatech. V ČR má udílení značky na starosti nezisková organizace Svoboda zvířat, zdarma.

Více info viz: https://www.crueltyfreeinternational.org/

Logo Vegan (s obrázkem slunečnice) je registrovanou ochrannou značkou britské The Vegan Society. Výrobky takto označené nesmějí obsahovat složky živočišného původu a nesmí být testovány na zvířatech. Nicméně - pochybovači pochybují, nemají prakticky žádné kontroly dodržování těchto požadavků. Proto kdo si chce být 100% jistý, měl by používat výrobky s logem králíka. Toto logo zaručuje s jistotou jen veganské složení.

Více info viz: https://www.vegansociety.com/

Seznam značek s HCS a/nebo HHPS dostupné v ČR najdete na www.netestovanonazviratech.cz a seznam všech značek v angličtině zde: http://www.leapingbunny.org/guide/brands

Komentáře