CO BY NEMĚLO CHYBĚT NA VEGANSKÉM TALÍŘI


Jen vyřadit živočišné potraviny z jídelníčku nestačí, neboť v nevhodně sestavené stravě mohou chybět některé důležité látky. Proto je vhodné v rozumné míře dodržovat následujících 5 zásad správné veganské stravy.

CELOZRNNÉ OBILOVINY

Základ jídelníčku. Nejlépe konzumovat obiloviny v celozrnné podobě, ve formě pečiva, které bylo připraveno za pomoci droždí či kvásku.

OVOCE A ZELENINA

Denně alespoň 500 gramů ovoce a zeleniny.
Pravidelně mrkev, zelenou listovou zeleninu či brokolici.
Ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vitamínu C konzumovat společně s obilovinami a luštěninami, popřípadě ořechy a semínky.

LUŠTĚNINY

Zařadit luštěniny nebo luštěninové výrobky ideálně každý den.
Fazole, čočka, cizrna, sója, tofu, tempeh atd.

OMEGA-3 MASTNÉ KYSELINY

Jejich zdrojem je olivový či řepkový olej, ořechy, avokádo, olivy.

Ideálně denně sníst jedno z tohoto:
1 čajová lžíce tepelně neupraveného lněného oleje
1 vrchovatá polévková lžíce mletých lněných semínek
1 polévková lžíce konopného oleje
2 polévkové lžíce řepkového oleje

VITAMÍNY A MINERÁLY

každý den:
multivitamín Veg 1, nebo jiné spolehlivé zdroje vitamínu B12 (dají se koupit i samostatně v lékárně), vitamínu D, jódu a selenu
500 mg vápníku z potravních doplňků nebo jiných spolehlivých zdrojů


Obrázek: http://www.chooseveg.com/
Text dle http://www.goveg.cz/

Komentáře