ROSTLINNÉ ZDROJE VITAMÍNU C

šípek - 200-1800mg/100g
černý rybíz - 170-280mg/100g
petržel kadeřavá - 185mg/100g
nať petržele - 179mg/100g
paprika červená - 165mg/100g
křen - 120mg/100g
růžičková kapusta - 96-115mg/100g
paprika zelená - 110mg/100g
brokolice - 90-114mg/100g

kiwi - 60-90mg/100g
červený rybíz - 35-80mg/100g
celerová nať - 80mg/100g
kapusta - 70mg/100g
jahody - 60-70mg/100g
květák - 40-69mg/100g
papája - 60mg/100g
pažitka - 56mg/100g
špenát - 55mg/100g
jablka - 9-55mg/100g

pomeranč - 50mg/100g
zelí červené - 49-51mg/100g
bílý rybíz - 44mg/100g
cibule - 43mg/100g
citrón - 40mg/100g
zelí bílé - 39/100g
grapefruit - 36mg/100g
čínské zelí - 36mg/100g

brambory - 16-40mg/100g
mrkev - 6-35mg/100g
mandarinky - 32mg/100g
broskev - 10-31mg/100g
angrešt - 30mg/100g
pórek - 24mg/100g
maliny - 24mg/100g
rakytník
brusinky
limetka

Při tepelném zpracování potravin v nich dochází k úbytku vitamínu C (včetně ohřevu v mikrovlnné troubě). Zpracováním se snižuje obsah vitamínu cca o 10% za každých 5 minut vaření, šetrnější je dušení v páře.

Denní doporučená dávka: 60 – 100 mg.

Komentáře