ČÍM (VEGANSKY) NAHRADIT VEJCE

Každý začínající vegan se jistě bude potýkat s tím, jak v klasickém pečení a vaření nahradit vejce. Pro mě bylo velmi překvapivým poznatkem zjištění, že v mnoha jídlech ho stačí pouze vynechat. Např. to takto lze praktikovat s bramboráky, palačinkami nebo knedlíky - je to šokující, ale nic tím neutrpí! :)

V pečení, jako např. v bábovce, vejce s oblibou nahrazuji BANÁNEM - dle chuti můžete dát libovolně 1-3. Banán rozmačkáme vidličkou a přimícháme do těsta. Je to vysoce funkční a chutné.

Dále se mi při pečení osvědčilo LNĚNÉ SEMÍNKO, použila jsem to např. do mrkvového koláče a na chuti to vůbec nebylo znát. 1 lžičku semínek na chvíli namočíme do vody, až pustí "sliz", to celé jsem pak nalila do klasického mlýnku na mák a rozemlela - lze samozřejmě i mixovat.

Stejně jako lněné semínko by měla fungovat i CHIA SEMÍNKA.

Místo vejce do trojobalu na obalování "řízků" používám HRAŠKU. Stačí malinko, cca 1 lžíci rozmíchat v trošce vody/rostlinného mléka. Pro ideální chuť přidáme ještě trošku soli a kdo chce žlutou barvu, může přidat špetku kurkumy.

Jako pojivo skvěle působí i TOFU - obyčejné bílé, natural - ideální je ho také rozmačkat či rozmixovat. Nemusí se používat celé, stačí cca 1/2 nebo i méně.

Do karbanátků používám jako pojivo RAJČATOVÝ PROTLAK. Funguje báječně.

Dále se může použít CIZRNOVÁ, OVESNÁ, KUKUŘIČNÁ nebo SÓJOVÁ MOUKA, cca 1 lžíce rozmíchaná v trošce vody, to ale nemám vyzkoušené.

Dalšími způsoby, jak nahradit vejce, je PRÁŠEK DO PEČIVA rozmíchaný v trošce vody s olejem, čtvrt hrnku JABLEČNÉ ŠŤÁVY nebo 3 lžičky ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA. Populární je také PUDINKOVÝ PRÁŠEK - stačí cca 2 lžíce rozmíchat v trošce vody. Stejně by mělo fungovat INSTANTNÍ DROŽDÍ - sáček promícháme v trošce vody.

Pro vajíčkovou chuť se ve veganských "kuloárech" :) doporučuje tzv. "černá" sůl, nezkoušela jsem zatím. K zakoupení v prodejnách Zdravé výživy.

Je dobré si promyslet, co se kam chuťově hodí, např. hrašku a droždí nebudu používat do sladkých moučníků a banán zase do karbanátků :)



Zdroj obrázku: http://www.muffinparadise.com/

Komentáře