JAK SE TO MÁ SE ZÁKAZEM TESTOVÁNÍ NA ZVÍŘATECH V EU

Mnoho lidí se ohání tím, že v EU už je testování na zvířatech zakázáno, takže jaký má smysl koukat na certifikáty? To je však velice mystifikující a zavádějící informace. Vzniká tak dojem, že problém s testováním kosmetiky je vyřešen a můžeme s klidným svědomím koupit jakýkoli kosmetický výrobek, ale to není pravda.

Od roku 2009 a v další etapě od roku 2013 se v EU nesmí testovat na zvířatech konečný výrobek, stejně tak ani jeho složky. Nesmí se ani dovážet a prodávat výrobky a složky testované mimo EU. Zmíněný zákaz se ale dle vyjádření Evropské komise týká pouze složek určených pro použití v kosmetice. Pokud je daná složka určena pro jiný účel, může být na zvířatech otestována a později použita i v kosmetice. Dále se mohou testovat látky, které mají souvislost s bezpečností lidí a životního prostředí, což se může týkat i zmiňovaných "netestovaných" látek pro kosmetický průmysl. Za určitých okolností je tedy nadále možné kosmetické složky na zvířatech testovat.

Složky určené pro jiný než kosmetický účel a další výrobky, jako např. prostředky pro domácnost, tak mohou být nadále na zvířatech bez problémů testovány.

Zákaz nezahrnuje žádné kontrolní mechanismy. Dodržování zákazu je v kompetenci jednotlivých členských států EU, z nichž mnohé nemají potřebné znalosti a finance k tomu, aby to dělaly efektivně. Navíc i pokud bude zákaz opravdu dodržován, společnosti mohou na zvířatech nadále testovat a prodávat výrobky v jiných částech světa. V 80% států světa zatím zůstává testování kosmetiky na zvířatech legální.

HCS (humánní kosmetický standard) je celosvětovým certifikátem a schváleným společnostem neumožňuje testování na zvířatech nikde na světě a pro jakýkoli trh. Pro získání certifikátu HCS musí výrobce kosmetiky zajistit, že nepodporuje testování na zvířatech v žádném článku svého dodavatelského řetězce, aby tak spotřebitelům umožnil vybrat si výrobky skutečně eticky přijatelné. Společnosti s HCS tak budou i nadále splňovat přísnější požadavky než je legislativní minimum, které platí pro všechny. Např. firmy, které prodávají své výrobky v Číně, se v současné době testování na zvířatech nevyhnou, protože čínské úřady testy na zvířatech vyžadují. Společnosti, které chtějí mít HCS, se proto musí tohoto významného trhu vzdát.

Z toho vyplývá, že certifikát HCS zůstává v platnosti a nadále má svůj význam.

Více info viz: http://www.pokusynazviratech.cz/konec-krute-kosmetiky-v-evrope.htm



Komentáře