KOUŘÍTE CIGARETY?

Drtivá většina cigaret se testuje na zvířatech. Nejhorší na celé situaci je, že jde o pokusy, které jsou často naprosto nesmyslné, ověřující již dávno zjištěné informace a především způsobující zbytečné utrpení zvířatům. Kouření se bohužel týká často i vegetariánů a veganů, u nichž lze předpokládat, že se budou zabývat etickými aspekty svého života, včetně testování na zvířatech. Snad je u nich kouření jen důsledkem nevědomosti.

Testování většinou probíhá tak, že zvířata jsou znehybněna v malých nádobách a po dobu několika hodin denně po mnoho týdnů, měsíců až let nucena vdechovat cigaretový kouř. Nikotin jim může být aplikován injekčně. Někdy se také testuje dehet, který je zvířatům nanášen na holou kůži. K těmto testům se v současné době využívají především potkani a myši, ale výjimku netvoří ani psi a opice.

Mezi společnosti, které prokazatelně testují, patří R. J. Reynolds, Philip Morris a a British American Tobacco.
Pod ně spadají:
Camel, Pall Mall, Marlboro, L&M, Red&White, Petra, Sparta, Start a další


Příklady zbytečného mučení zvířat?

V roce 2011 proběhl v Itálii experiment, který měl zjistit vliv kouření na mláďata. Čerstvě narozená mláďata myší při něm měla po dobu 4 týdnů každý den vdechovat kouř odpovídající 15 cigaretám, poté byla zabita a byl zkoumán vliv na jejich centrální nervovou soustavu.

Philip Morris se v roce 2005 pokoušel zjistit, jaký účinek na plíce má vdechování cigaretového kouře v porovnání s výfukovými plyny. 1000 potkanů proto bylo nuceno dýchat 6 hodin denně po dobu dvou let jednu z těchto látek. Viz fotografie níže.


Philip Morris provedl v roce 2005 ještě jeden nesmyslný test, a to když se pokoušel zjistit, zda je některý ze tří druhů cigaret Marlboro (Full Flavour, Lights a Ultra Lights) bezpečnější než ty ostatní. Potkani byli po dobu 90 dnů, 6 hodin denně nuceni vdechovat cigaretový kouř jednoho typu cigaret. Výsledek? Žádný druh cigaret není bezpečnější než ty ostatní.

Pokud se podíváme na vyjádření jednotlivých výrobců, ve většině případů se snaží tvářit, že pokusy na zvířatech provádějí jen, „když není jiná alternativa“ nebo když to „přikazuje zákon“. Žádný zákon ale samozřejmě nepřikazuje vyvíjet nové příchutě nebo zkoumat, zda je vdechování výfukového plynu zdravější než kouření. Jde proto z větší části pouze o výmluvy a snahu vyhnout se zodpovědnosti.

Co se týče tabáku, z něhož si někteří lidé sami vyrábí cigarety, ten sám o sobě na zvířatech testován není, ovšem často jej vyrábí firmy, které na zvířatech testují jiné produkty a nákupem tabáku je tedy v tomto konání nepřímo podpoříte.

Na místě je zamyšlení nad tím, zda tyto látky potřebujeme k životu. Kromě ničení vlastního zdraví totiž stojí životy mnoha zvířat, která na rozdíl od nás nemají na výběr.

Zdroj: zpravodaj od Svobody zvířat k tématu cigaret a testování: http://www.protisrsti.cz/dokumenty/Zpravodaj_Svobody_zvirat_II2013.pdf

Rozhovor k tématu od T. Vandrovcové: http://vegan.cz/rozhovory/83-koureni-nenici-jen-lidske-zdravi-ale-nese-s-sebou-i-pokusy-na-zviratech-rika-tereza-vandrovcova-a-radi-jak-prestat

Komentáře