VITAMÍN B12

Velmi nízký příjem vitaminu B12 může způsobit chudokrevnost a poruchy nervového systému. Jeho nedostatek se může projevovat ztrátou energie, brnění, necitlivostí nebo sníženou citlivostí na bolest nebo tlak, rozmazané vidění, poruchami chůze, bolestí jazyka, špatnou pamětí, zmateností, halucinacemi a změnami osobnosti. Tyto příznaky se často rozvíjí postupně v průběhu několika měsíců až jednoho roku, než jsou diagnostikovány jako příčina nedostatku vitaminu B12 a po podání vitaminu obvykle odezní.

Jediným spolehlivým veganským zdrojem vitaminu B12 jsou potraviny obohacené o tento vitamin (včetně některých rostlinných mlék, některých sójových výrobků a cereálií) a výživové doplňky s vitaminem B12. Vitamin B12 vždy pochází z mikroorganismů (bakterií). I ten v doplňcích, obohacených potravinách i v produktech živočišného původu. Většina veganů jí dostatek vitaminu B12 na to, aby se vyhnuli chudokrevnosti či poškození nervového systému. Mnoho z nich ho však nepřijímá tolik, aby minimalizovali potenciální riziko srdečních onemocnění nebo komplikací v těhotenství.

Zprávy o nalezení B12 v určité potravině, nejsou dostatečným důvodem k tomu, abychom mohli tyto potraviny považovat za spolehlivý zdroj tohoto vitaminu.

Pokud z nějakého důvodu nechcete používat obohacené potraviny nebo doplňky, měli byste si uvědomit, že na svém těle provádíte nebezpečný experiment – ten samý, o který se bez valného úspěchu pokoušeli mnozí. Pokud jste dospělá osoba (která nekojí dítě, není těhotná a ani neplánuje otěhotnět), a přejete si na sobě otestovat potenciální zdroj vitaminu B12, který nebyl dosud prokázán jako dostatečný a spolehlivý, může to být, s určitou dávkou obezřetnosti, rozumné a prospěšné. Kvůli ochraně vašeho zdraví byste si měli každoročně nechat změřit stav B12. Pokud je hladina homocysteinu nebo kyseliny metylmalonové třeba jen mírně zvýšená, pak v případě, že budete v experimentu pokračovat a neučiníte kroky k jejich snížení, ohrožujete své zdraví.

V případě, že kojíte, jste těhotná, snažíte se otěhotnět, anebo jako dospělý uvažujete o provedení takového pokusu na dítěti, pak takové riziko nepodstupujte. Bylo by to jednoduše neobhajitelné.

Měření hladiny vitaminu B12 v krvi je pro vegany velmi nespolehlivé, a to zejména pro ty, kteří konzumují jakýkoli druh řas. Řasy a některé další rostlinné potraviny totiž obsahují analog vitaminu B12 (tzv. falešný vitamin B12), který sice v krevních testech může napodobovat skutečný vitamin B12, ale ve skutečnosti narušuje metabolismus tohoto vitaminu. Krevní obraz nemusí být také spolehlivý z toho důvodu, že vysoký příjem kyseliny listové potlačuje příznaky nedostatku B12. Krevní test hladiny homocysteinu je spolehlivější, přičemž žádoucí je hladina nižší než 10 µmol/l. Nejvíc specifickým testem stavu B12 v těle je test hladiny kyseliny metylmalonové. Pokud je její hladina v krvi (méně než 370 nmol/l) a v moči (méně než 4 mg na mg kreatininu) normální, pak je i množství vitaminu B12 dostatečné. Mnoho lékařů stále spoléhá na hladinu vitaminu B12 a krevní obraz. To však není dostačující, zejména pro vegany.

Chcete-li se těšit opravdu pevnému zdraví, vaše strava musí být tím nejlepším nejen pro jednotlivce v izolaci, ale musí také umožnit všem šesti miliardám lidí na této planetě prospívat a dosáhnout udržitelného soužití s tím množstvím ostatních druhů tvořících “živou Zemi”. Z tohoto hlediska je pro většinu lidí (možná pro všechny) tím nejlepším východiskem (adaptací) přechod k veganské stravě. Není nic přirozeného na ohavnostech spojených s moderními velkochovy a s jejich degradací živých a cítících bytostí na pouhé stroje. Ať už vegani konzumují obohacené potraviny nebo tablety, vitamin B12 berou ze stejného zdroje jako každé jiné zvíře na této planetě – z mikroorganismů, a to aniž by docházelo k utrpení jakékoli živé bytosti nebo způsobení škody na životním prostředí.

U veganů, kteří konzumují dostatečné množství obohacených potravin nebo výživových doplňků, je mnohem méně pravděpodobné, že budou trpět nedostatkem vitaminu B12, než je tomu u typických konzumentů masa. Doporučení amerického Institutu medicíny pro příjem vitaminu B12 je zcela jasné: „Vzhledem k tomu, že 10-30 % starších lidí může mít problémy se schopností vstřebávat přirozeně se vyskytující vitamin B12, je ke splnění doporučené denní dávky vhodné pro všechny osoby starší 50 let konzumovat potraviny obohacené o vitamin B12 nebo doplněk vitaminu B12.“ Vegani by si měli tuto radu vzít k srdci o 50 let dříve, a to jak ke svému vlastnímu prospěchu, tak kvůli zvířatům. Pro dobře informované vegany by neměl vitamin B12 představovat problém.

Zdroj + info viz: http://veganskaspolecnost.cz/zaklady/vyziva-zdravi/co-by-mel-kazdy-vegan-vedet-o-b12/

Komentáře